Новорічний стіл подорожчав на 10,7%: у скільки стане святкове меню українцям

Четвертий рік поспіль Україна зустрічатиме Новий рік в умовах воєнного стану. Для тих, хто матиме можливість накрити традиційний стіл, новорічне меню для сім’ї з чотирьох осіб обійдеться приблизно в 3980 грн — це на 10,7% дорожче, ніж торік.

Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, розрахунки науковців Інституту аграрної економіки свідчать, що салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 406,87 грн. Це на 5,8 % більше, ніж при святкуванні Нового 2025 року. Найдорожчим інгредієнтом страви в цьому році стала ковбаса – 180 грн за 0,5 кг (зростання цін на 12,5 % в залежності від виробника). Значно подешевшали овочі. Ціна на картоплю в цьому році знизилася порівняно з минулим роком на 57,6 %: за 580 г ми заплатимо 8,50 грн. Дві морквини (280 г) обійдуться у 3,18 грн (-62,3 %), 2 цибулини (230 г) – у 1,75 грн (-58,0 %). На решту складових святкового салату ціни підвищилися: 6 шт. яєць курячих (360 г) коштують 49,08 грн (+4,8 %), зелений горошок – 62,50 грн за 0,5 кг (+11,5 %), консервовані огірки – 43,92 грн за 200 г (+14,9 %). Заправити салат майонезом (350 г) обійдеться у 57,99 грн (+14,3 %).

За рахунок значного зниження цін на овочі у поточному році вартість салату «Оселедець під шубою» (1,570 кг продуктів) становить 174,83 грн. Це лише на 4,0 % перевищить торішній показник у 168,20 грн. Левову частку вартості традиційного салату складе філе оселедця – 135 грн за 0,5 кг (+13,4%). Майонез (180 г) обійдеться у 29,82 грн. Більш ніж удвічі проти минулого року знизилися ціни на овочі. Так, за 2 картоплини (280 г) потрібно заплатити 4,10 грн (-57,6 %), морквину (190 г) – 2,16 грн (-62,3 %), буряк (250 г) – 2,46 грн (-49,4 %), цибулину (170 г) – 1,29 грн (-58,0 %).

Витрати на м’ясні продукти зросли за рік на 23%. За 350 г сирокопченої ковбаси «Брауншвейзька» сплатимо 410 грн (на 22 % більше проти цін 2024 року), півкіло бекону запеченого – 276 грн (+21 %), за кілограм битка зі свинини (свіжого) – 339 грн (+15 %). М’ясо птиці станом на кінець 2025 року зазнало найбільшого подорожчання проте залишається найдешевшим поміж видів м’яса. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 244 грн (зростання ціни за рік на 40 %). Загалом, вартість 2,850 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 1269 грн.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 135 грн.

Молочні продукти в цьому році також додали в ціні. Твердий сир (300 г) коштуватиме 176 грн (+19 %), а пачка масла вершкового (200 г) – 118 грн (+14 %).

Вартість овочів на новорічному столі, в середньому, складе 473 грн – на 5% менше вартості минулого року. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 29 грн (-58 %), гриби печериці (1 кг) – 140 грн (-11 %), перець солодкий (0,5 кг) – 128 грн (+ 29 %), огірки свіжі (0,5 кг) – 49 грн (-11 %), помідори свіжі (1 кг) – 127 грн (+ 6 %).

Фрукти на святковому столі обійдуться у 200 грн (зниження вартості на 22 %). За 2 кг мандаринів заплатимо 116 грн, 1 кг бананів обійдеться, в середньому, 62 грн, 1 лимон (200 г) – 22 грн.

Батон білого хліба коштуватиме 35 грн (+25 %). Шоколадні цукерки – в середньому 326 грн за 1 кг (+16 %).

Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 239 грн. Трохи більше – 278 грн – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) бренді «Шабо» 5-річної витримки. Зростання цін, відповідно, на 14 % та 6 %.

Безалкогольні напої до святкового столу обійдуться у 149 грн (зростання в ціні на 34 %). За сік «Наш Сік» мультивітамін з м’якоттю 950 мл доведеться заплатити 61,90 грн (+57 %), за напій «Кока-кола» (1,75 л) – 60,80 грн (+26 %), за мінеральну воду «Моршинська» (1,5 л) – 26,38 грн (+14 %).

Таким чином, вартість бюджетного варіанту новорічного столу для середнього українця становитиме 3980 грн (+10,7 %).

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити ще близько 813 грн. В залежності від виробника баночка червоної ікри (100 г) обійдеться в середньому у 469 грн, а 180 г червоної риби – у 344 грн.

Відтак вартість новорічного столу з делікатесами складе 4793 грн (+10,6%).

За словами Юрія Лупенка, подорожчання пов’язане з наслідками війни: втратами економіки, скороченням виробництва, здорожчанням пального та енергії, логістичними проблемами. Водночас рекордний урожай овочів стримав ціни на цю групу продуктів.

Розрахунки базуються на моніторингу цін у супермаркетах Auchan, Megamarket, Metro, Novus станом на 11 грудня 2025 року (дані Мінфіну). Експерт зазначає, що через економічні труднощі більшість українців змушені економити на святковому меню.

Читайте також: Різдвяні свята без шкоди для фігури – як ласувати смаколиками радить фітнес-тренер

Раніше фахівці підрахували, скільки грошей потрібно цього року, щоб приготувати 12 пісних страв на Святвечір.