Парламентарі вирішили запровадити маркування органічної продукції за стандартами ЄС. Це забезпечить гарантію з боку держави для покупців, які хочуть дійсно знати, що купують якісне та не пошкоджене хімією, а для закордонних споживачів підвищить привабливість виробленого в Україні. Що таке органічна продукція, де її брати та які нововведення чекають, будемо розбиратися.
Гарантія якості, прозорості виробництва та європейського маркування
Верховна Рада ухвалила законопроєкт 13204-1 про державний контроль у сфері органічної продукції. Він має забезпечити державний контроль за виробництвом, каже народинй депутат Іван Чайківський.
Ми маємо мати простежуваність виробництва органічних продуктів. Друге – про якість і маркування. Ми маємо розуміти, яким чином маркувати, щоб споживач чітко розумів, що він має на полиці. І не тільки український споживач
Що таке органічна продукція та чому вона така приваблива
Розповідаючи про органічну їжу, Маріанна Бойко, експертка з екологічних та сталих звичок, розповідає про досвід, коли купувала молоко та яйця в господарів в селі і при цьому знала, що все, чим вони годують тварин та птицю, натуральне – трава, буряки, картопля тощо.
Органічна продукція – сертифікована та перевірена, однак така, що вирощена у максимально екологічних умовах:
Органічне виробництво базується на принципах здоров’я, екології, справедливості, турботи. Це все про взаємодію людей та довкілля, про захист інтересів майбутніх поколінь.
Це коли людина щось вирощує, але при цьому не отруює навколишнє середовище – дбає і про ґрунт і про рослини й про тварин. І тим самим дбає про себе та своїх дітей.
Бо ми живемо не в своїй квартирі, не в будинку. Ми живемо в екосистемі. Все взаємозв’язано.

Як і де придбати органічну продукцію
Досвід Маріанни – це шляхом пошуку, допитливості та вивчення пропозиції. Вона має чоловіка та дітей і дуже хотіла б, щоб родина харчувалась якісними продуктами.
Що зробила експертка:
- Перше, зменшила кількість покупок та зорієнтувалася на монопродуктах. “Наприклад, молоко. Купуючи його, я можу використати в чистому вигляді, додати до чогось (наприклад, у тісто) або зробити з нього йогурт, додавши потім варення або меду. Годуючи дітей таким йогуртом, я розумію, з якого це молока та варення продукт. Але для повної картини мені важливо знати не тільки, де я купила це молоко (на ринку або в магазині), а й історію виникнення цього продукту” Відтак, Маріанна задає низку питань: Де живе корівка від якої молоко? Чим харчується? Чи пасеться під сонцем на вигулі? Чим її лікують, якщо вона захворіла? Як її доять? Як молочко потрапляє до місця, де його розливають та пакують?
- Друге, почала вивчати сучасні тенденції якісних натуральних продуктів. “Напис “еко”, “біо”, “натур” – сумнівна гарантія якості, якщо нічим не підкріплена. Тому, орієнтуємося на органічну сертифіковану продукцію“
Де можна взяти органічні продукти
- Виростити самому
Якщо ви маєте землю, навіть, невеличку ділянку, то можете самі вирощувати овочі та фрукти. Також не забуваємо про всі етапи вирощування: насіння (органічне, без ГМО, не оброблене), чиста земля (по стандартах не менш 3-х років не оброблена шкідливою хімією), добрива, захист від шкідників. Ви можете вирощувати для себе, для друзів. Ви самі контролюєте його якість та кількість продукції.
А ще, ви даруєте своїм рослинам любов, вони ж, вдячні, навзаєм дають гармонійний врожай. Бонусом, працюючи в ґрунті, ви отримуєте особливу енергію від Землі. Таким чином можна виростити продукцію за методами органічного виробництва. Навчитися цьому можна в клубах органічного землеробства. Але таку продукцію краще називати власною, домашньою. Називати її органічною не можна. Бо статус “органік” має підтвердити сертифікаційний орган.

2. Придбати органічну продукцію напряму від фермера.
Зараз я говорю не про звичайну ферму, а органічну. Чим вони відрізняються? Органічний фермер не просто турбується про прибуток, кількість та зовнішній вигляд, а й про якість продукції, про стан землі, здоров’я рослин та тварин. Пам’ятаєте, вище писала про принципи органічного виробництва? Органічна продукція завжди натуральна, а ось натуральна не завжди органічна. У фермера є сертифікат, і він вам його з радістю покаже.
Переваги – познайомившись особисто з фермером, ви маєте можливість стати не тільки клієнтом, а й другом. Ви можете бачити на власні очі, як він вирощує рослини, або в яких умовах живуть тварини, чим харчуються, де пасуться. Бонус – на вихідні можете запланувати поїздку за місто, провести час з сім’єю на природі, порибалити, смачно поїсти та закупити продукти на деякий термін.

3. Купити в мережах супермаркетів, спеціалізованих магазинах або на виставках вашого міста.
Серед звичайної продукції можна знайти деяку кількість органічної. Для того, щоб орієнтуватися, потрібно уважно дивитися на маркування. В спеціалізованих магазинах. Зручність таких магазинів в тому, що там велика концентрація натуральних та органічних продуктів.
Продавець зможе вас фахово проконсультувати. Але не забуваємо слідкувати за маркуванням та складом продукту. На спеціалізованих виставках. Такі виставки періодично відбуваються, слідкуйте за анонсами. Дізнатися більше про українських виробників органічної продукції можна на сторінці “Органічна Україна”.

Органічна продукція має своє обов’язкове маркування – спеціальний знак “Євролисток” або “Euroleaf “. Під логотипом повинна бути інформація про країну походження. Цей знак розроблено в ЄС.
