Українці залишають більше грошей в ресторанах, проте відвідують рідше – дослідження

Українські ресторани у першому півріччі 2025 року отримали від гостей на 5% більше грошей, аніж за аналогічний період попереднього року. Однак зростання надходжень відбулося не завдяки збільшенню кількості відвідувачів, а через подорожчання меню. Роботу та дохідність ресторанів досліджували експерти Poster.

У ході дослідження аналізували дані про  8800 закладів громадського харчування всіх типів зі всіх регіонів України, які працювали протягом всього періоду спостереження.

Найбільші зростання надходжень спостерігають у Львові, Одесі та Харкові. А от серед різних закладів харчування найбільш прибутковими виявились суші-бари. Водночас, загальна відвідуваність різних закладів по всій країні з січня до липня 2025 року зменшилась на 9%.

Середній чек у закладах України зріс на 17% і тепер становить 171 грн. Найбільше подорожчали бари (+19%, до 476 грн) та кав’ярні (+18%, до 108 грн). У кафе рахунок зріс до 307 грн (+17%), у ресторанах – до 675 грн (+17%). Середній чек піцерій тепер в середньому 324 грн (+16%), пекарень – 82 грн (+14%), а суші – 670 грн (+12%).

Цифри не вказують, що українці стали їсти більше чи балувати себе частіше, — пояснює CEO та співзасновник Poster Родіон Єрошек. — А що улюблена кава чи вечеря в ресторані подорожчали: за ті самі замовлення тепер доводиться платити більше